به عنوان والدین یک کودک پنج ساله، همواره پیگیر خواهیم بود که رشد فرزندمان به درستی طی شده و برای حضور در محیط مدرسه آمادگیهای لازم را کسب کرده باشد. مهارت های گفتاری یکی از مهمترین جنبه های رشد یک کودک بوده و از کودکان انتظار می رود که در هر بازی سنی، این مهارت ها را به اقتضای سن کسب کند. البته نباید منکر این قضیه شد که سرعت رشد گفتار هر کودک می تواند متفاوت باشد. با این حال در برخی موارد شاهد این هستیم که یک کودک پنج ساله نمیتواند به طور کامل سخن بگوید. دلایل مختلفی میتوانند علت حرف نزدن کودک پنج ساله باشند.
در این مقاله میخواهیم نشان دهیم که یک کودک پنج ساله از نظر گفتاری چه مهارت هایی را باید کسب کرده باشد و اینکه چه عللی می توانند پشت قضیه علت حرف نزدن کودک پنج ساله باشند. با ما همراه باشید تا با این موارد به طور کامل آشنا شوید.
یک کودک پنج ساله چه سطحی از مهارت های گفتاری را باید داشته باشد؟
همانطور که اشاره کردیم قبل از بررسی علت حرف نزدن کودک پنج ساله، باید بدانیم که یک کودک در این سن باید چه سطحی از مهارتهای گفتاری را داشته باشد. در بحث تولید آوای کلامی یک کودک در سن پنج سالگی می داند که چگونه باید گفتار را از طریق تولید صدا ایجاد کند. همچنین فهمیده است که هر صدا با چه حرفی تولید شده و اینکه چگونه کلمات مختلف را با ترکیب این صداها ایجاد کند. کودکان در این سن قادر خواهند بود تا از شکل صحیح زمان افعال در جملات خود استفاده کنند. همچنین باید متوجه شده باشند که برخی از کلمات می تواند چندین معنی مختلف داشته باشند. همچنین باید دانسته باشند که امکان ترکیب دو کلمه برای ایجاد یک کلمه جدید وجود دارد.
یک کودک پنج ساله از نظر تشکیل جملات و درک ساختار اجزای مختلف این جملات می تواند چیزهای زیادی را یاد گرفته باشد. البته نباید انتظار چندانی از آنها در درک جملات غیر فعال و مشکل داشته باشیم.
از نظر مهارت های مربوط به گفتگو و قصه گویی در کودک پنج ساله باید خاطرنشان کنیم که کودکان در این سن به طور فزاینده از زبان توصیفی استفاده می کنند. آنها همچنین می توانند قسمتی خاص از یک داستان یا فعالیت های یک شخصیت داستانی را شناسایی کنند. به طور کلی می توان گفت که اکثر کودکان می توانند یک مکالمه ساده را با گروه همسالان یا بزرگسالان داشته و از زمان آینده نیز در جملات خود استفاده کنند.
بررسی انواع علت حرف نزدن کودک پنج ساله.
حالا که با شرایط نرمال گفتاری یک کودک پنج ساله آشنا شدیم می خواهیم به بررسی علت حرف نزدن کودک پنج ساله که دلایل مختلف میتوانند علت این موضوع باشند، بپردازیم.
مشکلات مغزی
برخی ایرادات مربوط به تکامل مغز می تواند در تشکیل مهارت کلامی یک کودک پنج ساله نقش داشته باشد. به طور مثال عقب ماندگی ذهنی می تواند یک علت حرف نزدن کودک پنج ساله باشد. زمانی که مشکلات ذهنی و مغزی عامل این وضعیت باشند، بهبود آنها به سختی ممکن خواهد بود.
مشکل در آناتومی گفتار
یک مورد دیگر از علت حرف نزدن کودک پنج ساله، مشکل در ساختار اجزای مربوط به گفتار و کلام است. مشکلات مربوط به حنجره، زبان (کوتاهی زبان)، لب ها (لب شکری) و مشکلات مربوط به کام دهان (کوفته) میتوانند انواع نارسایی های گفتاری و کلامی در یک کودک پنج ساله ایجاد کرده باشند.
مشکلات مربوط به ساختاری شنوایی
یکی دیگر از علل حرف نزدن کودک پنج ساله مشکلات شنیداری یک کودک می تواند باشد. در چنین شرایطی این کودک ممکن است در فهم سخنان طرف مقابل مشکل داشته و مشکلات منجر به نارساییهایی در گفتار کودک بشوند.
برخی اختلالات و بیماری های پزشکی
اختلالات و بیماری های پزشکی می توانند علت حرف نزدن کودک پنج ساله باشد. به طور مثال بیماری هایی همچون اوتیسم، عقب ماندگی، لالی انتخابی، آپراکسی کودکان (CAS) و مواردی از این قبیل باشند. تشخیص این بیماری ها تنها توسط پزشکان متخصص صورت گرفته و با نظر وی می توان برای انجام اقدامات درمانی و گفتار درمانی اقدام نمود.
برای دریافت نوبت غربالگری و کارنامه رشد رایگان فرم ذیل را تکمیل نمایید.
بعد از پر کردن فرم زیر منتظر تماس همکاران برای نوبت دهی باشید.
فرم دریافت نوبت غربالگری و کارنامه رشد رایگان (site)
سخن پایانی
در این مقاله شما را با مهمترین علت حرف نزدن کودک پنج ساله آشنا کردیم، فراموش نکنید که الگوی رشد گفتار در هر کودکی می تواند متفاوت باشد. اما اگر تمایل صحبت نکردن کودک بسیار شدید باشد، شاید وقت آن رسیده است که با مراجعه به گفتار درمانگر با تجربه به بررسی علت این موضوع بپردازد..