علائم واضح اوتیسم در بزرگسالان

علائم واضح اوتیسم دربزرگسالان

اوتیسم اختلالی مادام العمر است و اوتیسم در بزرگسالان نیز علائم قابل مشاهده ای دارد. شناسایی افراد مبتلا به اوتیسم در بزرگسالی می تواند به بهتر شدن فرهنگ اتیسم در جامعه ما کمک کننده باشد.

اوتیسم در بزرگسالان چیست

اختلال طیف اوتیسم (ASD)  یک اصطلاح گسترده است که برای توصیف مجموعه ای از اختلالات رشدی عصبی استفاده می شود. این اختلالات با مشکلات ارتباطی و تعامل اجتماعی مشخص می شوند. افراد مبتلا به اوتیسم اغلب الگو های رفتاری محدود ، تکراری و کلیشه ای را نشان می دهند. این اختلال در سال های اولیه رشد بروز می کند اما تا بزرگسالی ادامه می یابد.

علامت های واضح اوتیسم در بزرگسالان

  • مشکل درارتباطات اجتماعی و دوستیابی: روابط اجتماعی در افراد مبتلا به اوتیسم هم در کودکی هم در بزرگسالی با چالش روبرو است. رفتار و علایق خاص و محدود آن ها مانع از دوست یابی می شود. علاوه براین ها، ارتباطات عاطفی و عاشقانه نیز به دلیل مشکلات این افراد در بیان چهره ای یا درک ارتباط غیرکلامی نیز دچار مشکل خواهد بود.
  • مشکل در ارتباط غیرکلامی: درک بیانات چهره ای و حالات آن در این افراد چالش برانگیز است. در تعبیر و تفسیر رفتار درگیران دچار مشکل می شوند و حس می کنند در روابط خود گمشده ای وجود دارد. این افراد معمولا در برقراری تماس چشمی نیز عملکرد مناسبی ندارند.
  • نقص در یکپارچگی حسی: افراد مبتلا به اوتیسم به محرک های حسی، واکنش مناسب را نشان نمی دهند. این افراد در دریافت یا تحمل پذیری نسبت به بوها، صداها و … دچار مشکل هستند.
  • فقدان تئوری ذهن و همدردی: افراد مبتلا به اوتیسم در فهم اینکه دیگران به چه چیزی در شرایط خاص فکر می کنند و چه دیدگاهی دارند دچار مشکل می شوند و این موارد باعث ایجاد مشکل در همدلی و همدردی می شود. افراد مبتلا به اوتیسم در درک شوخی ها یا استعاره های دیگران چالش دارند و این موارد باعث مشکلات زیادی در ارتباطات اجتماعی آن ها می شود.
  • رفتار کلیشه ای و تکراری: در بعضی از افراد مبتلا به اوتیسم یکسری از حرکات یا گفته های تکراری، باعث ایجاد آرامش در آن ها می شود.
  • عدم انعطاف پذیری نسبت به تغییرات روزمره: خروج از زمان بندی های مشخص و روتین در زندگی روزمره افراد مبتلا به اوتیسم باعث اضطراب در ان ها خواهد شد. وجود برنامه غذایی مشخص، مسیرهای رفت و آمد مشابه، عدم استقبال از مکان یا رستوران های جدید، خرید تنها از فروشگاه های تکراری و …
  • مشکلات خواب: بیش از ۷۰ درصد افراد مبتلا به اوتیسم با مشکلات خواب مواجه هستند که ممکن است به دلیل مشکلات حسی یا اضطراب در آن ها باشد.
  • علاقه شدید به موضوع خاص: این افراد ممکن است علایق خاص و شدیدی به موضوع خاص مانند کتاب، فیلم، موضوع علمی، اتومبیل، نقاشی،ریاضیات و … داشته باشند و در این زمینه ها اطلاعات زیادی کسب کرده باشند.
  • علائم جسمانی اوتیسم: یبوست – مشکلات گوارشی – اختلال در خواب – ناهماهنگی عضلانی – تشنج

تشخیص اوتیسم در بزرگسالی

تشخیص اوتیسم در بزرگسالان ممکن است چالش‌برانگیز باشد. توجه داشته باشید که یک یا دو علامت در یک فرد بزرگسال نمی تواند نشان دهنده اختلال اوتیسم  باشد ولی اگر این علائم به بیشتر از 3 یا 4 مورد رسید باید مورد توجه قرار گیرند. برای تشخیص بهتر و دقیق تر اختلال طیف اتیسم می توان از تست ADIR  که از تستهای استاندارد طلایی اتیسم است، بهره بگیرید. در حال حاضر متخصصان بالینی اختلال اوتیسم در بزرگسالی را با مشاهده رفتار و علایق این افراد و گرفتن تست های مخصوص و مصاحبه با این افراد تشخیص می‌دهند و تمام علائمی که فرد ممکن است داشته باشد را در نظر می‌گیرند.

اوتیسم در بزرگسالان

درمان اوتیسم در بزرگسالان

درمان در این افراد بر پایه کنترل یا کاهش رفتار و حرکات غیرعادی آن ها برنامه ریزی می شود:

  • آموزش ویژه: افراد مبتلا به اوتیسم در هر سنی با توجه به نیازهای خود می توانند تحت آموزش های ویژه ای توسط درمانگران یا معلمان خود قرار گیرند.
  • اصلاح رفتار: آموزش و تمرین در جهت به کاربردن استراتژی های مختلفی برای کاهش رفتار ناخوشایند و به کاربردن رفتارمثبت.
  • درمان گفتاری و زبانی: درمان در این جنبه از زندگی افراد اتیستیک به بهبود عملکرد اجتماعی آن ها کمک خواهد کرد.
  • دارو درمانی: برخی از داروها در جهت کاهش علائم ازاردهنده مانند مشکلات خواب، اضطراب و بیش فعالی توسط متخصص برای این افراد تجویز می شود.
  • خانواده درمانی: والدین و سایر اعضای خانواده این افراد با دریافت آموزش‌های لازم، نحوه‌ی تعاملات اجتماعی بیمار را ارتقاء بخشند و مهارت‌های زندگی و ارتباطاتی روزانه را به بیمار آموزش دهند  و حمایت های لازم را ارائه می دهند.
  • مراجعه منظم به متخصصان مربوطه: کنترل و درمان مسائل مربوط به سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب در این افراد نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علاوه بر این، مشکلات پزشکی این افراد همچون مشکلات گوارشی نیز باید مورد توجه قرار گیرند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس و مشاوره