علت عق زدن در کودکان هنگام غذا خوردن چیست؟ با رشد کودک و بیشتر شدن سن او، یکی از مهارتهایی که به مرور به دست میآورد، مهارت بلعیدن است. اما تا قبل از به دست آوردن این مهارت ممکن است حتی با خوردن شیر خشک، به ویژه زمانی که خیلی سریع خورده شود، نیز عق بزند. حتی در بعضی کودکان نیز دیده شده که انگشت خود را در دهانشان فرو میبرند تا یاد بگیرند که تا چه قسمتی از دهان و حلق میتوانند چیزی را فرو ببرند و عق نزنند!
البته یکی از دلایل اصلی عق زدن کودکان در حین دیدن غذا و یا غذا خوردن، رفلکسهای طبیعی است که از سنین پایین تر با او باقی مانده. این رفلکسها که در سنین پایین تر در مواردی نقش محافظتی را دارند، ممکن است تا سنین بالاتر باقی بمانند و در شرایطی موجب واکنشهایی از جمله عق زدن در کودک شوند.
عق زدن در کودکان هنگام غذا خوردن، چه علتهایی دارد؟
برای عق زدن کودک در حین غذا خوردن، علتهای زیادی وجود دارد که این علتها بسته به سن ممکن است متفاوت باشد. مثلا تا حدود سن 6 ماهگی، رفلکس بروناندازی یا برونزبانی یکی از دلایل اصلی عق زدن کودک هنگام غذا خوردن است. مکانیسم این رفلکس به این صورت است که اگر چیزی به انتهای گلوی کودک بخورد و انتهای گلویش را تحریک کند، کودک زبان خود را بیرون میدهد و یک حالتی شبیه عق زدن پدید میآید. تا حدود سن 6 ماهگی، این رفلکس معمولا یکی از دلایل اصلی عق زدن کودک است و ممکن است مانع اولین تغذیههای او، چه از طریق سرلاک و چه از طریق قاشق شود.
از طرفی یکی از رفلکسهایی که معمولا تا آخر عمر همراه انسان باقی میماند و عق زدن را در او تحریک میکند، رفلکسی است که مانع از خفگی در حین غذا خوردن میشود.
اجبار کردن کودک به غذا خوردن
یکی دیگر از دلایل اصلی که موجب عق زدن کودک حین غذا خوردن میشود، این است که کودک ممکن است سیر باشد و والدین به زور به او غذا بدهند. در این شرایط اگر کودک از مرحله جویدن و بلعیدن غذا عبور کند، قطع به یقین ممکن است با عق زدن غذا را پس بدهد. اگر این غذا، غذایی باشد که کودک دوست ندارد و یا حجم غذا زیاد باشد، این عق زدن بیشتر میشود.
عق زدن طبیعی و غیر طبیعی
در شرایطی ممکن است این عق زدن کودک یک نوع ریفلاکس طبیعی و خفیف باشد که مشکلی ایجاد نمیکند و نیازی به نگرانی نداشته باشد. اما اگر عق زدن کودک به شکل یک استفراغ پرتابی و یا آزار دهنده باشد، ممکن است خطرناک باشد و لازم است سریعا با پزشک و یا اورژانس تماس گرفته شود. بنابراین بهتر است والدین از تفاوت میان عق زدن طبیعی و غیر طبیعی آگاه باشند تا از مشکلات احتمالی پیشگیری شود.
راهکارهایی برای جلوگیری از عق زدن در کودکان هنگام غذا خوردن
برای رفع مشکل عق زدن کودک در هنگام غذا خوردن، رعایت کردن یک سری نکات توسط والدین ضروری است. با رعایت کردن این نکات، کودک به سلامت از این مرحله گذر میکند و آماده مراحل بعدی میشود. در ادامه تعدادی از این موارد را مورد بحث و بررسی قرار میدهیم.
در نظر گرفتن آمادگی کودک برای خوردن غذا
ذکر این نکته ضروری است که کودک از حدود 6 ماهگی، آماده خوردن غذاهای جامد میشود. طبیعتا تا قبل از این سن دادن غذاهای سفت و جامد به کودک، موجب عق زدن او میشود. همچنین تا قبل از این سن، کودک توانایی نشستن ندارد و این مساله نیز ممکن است موجب عق زدن کودک شود.
با آرامش به کودک غذا دادن
یکی از مواردی که بسیار مورد تاکید است، این است که نباید به زور به کودک غذا داده شود. اگر کودک با اجبار به سمت غذا خوردن برود، نه تنها ممکن است غذا را خوب نجود و نبلعد، بلکه عق زدن یکی از طبیعی ترین واکنشهایی است که ممکن است داشته باشد.
بررسی اندازه سوراخ سرشیشه در کودکان شیرخوار
یکی از مواردی که در کودکان زیر 6 ماه لازم است والدین جهت جلوگیری از عق زدن کودکان در نظر داشته باشند، این است که اندازه سوراخ سر شیشه شیر متناسب با اندازه دهان کودک باشد. اگر این سوراخ بزرگتر باشد، ممکن است شیر زیادی وارد دهان او شود و طبیعتا کودک عق بزند.
توجه به اندازه غذای موجود در قاشق
از زمانی که کودک وارد مرحله ای میشود که میتوان با استفاده از قاشق غذا بخورد، لازم است والدین یک سری نکات را رعایت کنند تا از عق زدن کودک جلوگیری کنند. مثلا بهتر است از حجم غذای کم در قاشق شروع کنند. سپس حجم غذا بالاتر برود و کم کم نوک قاشق را با بالای زبان او تماس بدهند و سپس با کج کردن قاشق، غذا وارد دهان کودک شود. به این ترتیب کمترین احتمال عق زدن توسط کودک وجود دارد.
اگر کودک شما غذا را به اندازه کافی نمی جود این مقاله را مطالعه کنید
سلام کودک من سه سال داره الان چند روزی هست که موقع غذا خوردن عق میزنه و بعضی مواقع هم بالا میاره حتی گاهی موقع میان وعده هم همینطوریه
البته چند روزی هست که کلا از پوشک گرفتمش شکمش کار نمیکرد رفتیم دکتر پودری داد که یبوستش رو بهتر کنه فکر میکنم از وقتی که این پودره رو دادمش بدتر شد
نکته دیگه این که تو فک پایینیش همزمان داره دو تا دندون در میاره
لطفا راهنماییم کنیم ممنونم
با سلام
جهت مشاوره بدغذایی میتونید با پذیرش تماس بگیرید
09381708285