خانه » مقالات » تمرین گفتار درمانی بزرگسالان

تمرین گفتار درمانی بزرگسالان

تاریخ انتشار :

در حالی که گفته می شود گفتار درمانی برای کودکانی که مشکل گفتار و زبان دارند بسیار مفید واقع می‌ شود. بسیاری از افراد از فواید گفتار درمانی برای بزرگسالان آگاهی ندارند. در این مقاله مطالبی درباره تمرین گفتار درمانی بزرگسالان به شما ارائه می دهیم.

 گفتار درمانی بزرگسالان اغلب بخشی از برنامه بهبودی برای بیماری ها و جراحات می باشد و همچنین می تواند به مدیریت سایر شرایط پزشکی که در گفتار و زبان، غذا خوردن و صدای فرد تاثیر می گذارند کمک کند.

 آسیب شناس گفتار و زبان در طی مرحله تشخیص تست های متفاوت ذهنی و جسمی را انجام می دهد.هنگامی که علت اصلی اختلال یا ناتوانی در فرد مشخص شد، درمان را آغاز می‌ کند

. درمانگر برنامه درمان را متناسب با نیازهای بیمار و نوع و شدت بیماری و اختلال او تنظیم خواهد کرد.

 برخی مشکلات شایع گفتاری در بزرگسالان

۱.اختلال بلع: همه انسان ها ممکن است گاهی دچار مشکلات بلع شوند. این مشکلات ممکن است شامل دشواری در جویدن و قورت دادن، تهوع در حین غذا خوردن یا پریدن غذا یا مایعات در گلو باشد.

فرد دارای اختلال بلع به صورت مداوم و در طولانی مدت با این مشکلات رو به روست و نیاز به درمان دارد.

علل بروز اختلال بلع:

 مصرف برخی دارو ها که موجب خشکی دهان و درنتیجه دشواری در بلع و جویدن می‌ شوند_ آسیب ها و بیماری های مغز و اعصاب مانند فلج مغزی، سکته مغزی، پارکینسون،ALS، MS و…_ مشکلات فیزیولوژیکی در سر و گردن مانند سرطان‌ های دهان، حنجره یا مری_ جراحی های دهان یا گردن و…

علائم اختلال بلع:

 سرفه در حین یا پس از خوردن و آشامیدن_ وجود صدای خس خس در حین و پس از خوردن و آشامیدن_ تلاش بیش از حد برای جویدن و بلعیدن و یا طولانی مدت بودن زمان این فرایند_ نشت مایعات و مواد غذایی از دهان_ گیر کردن غذا در دهان و گلو_ دشواری در تنفس_ کاهش وزن

 تمرین گفتار درمانی بزرگسالان برای اختلالات بلع

الف)دهان خود را تا حد امکان باز کرده و با نوک زبان دندان های فوقانی و قسمت جلوی کام را لمس کنید.این کار را برای ۳ تا ۵ ثانیه انجام داده و ۵ الی ۱۰ بار آن را تکرار کنید.

ب) دهان خود را باز کرده و با نوک زبان، سقف دهان خود را لمس کنید. زبان خود را به مدت ۳ الی ۵ ثانیه برگردانده و تمرین را ۵ الی ۱۰ بار تکرار کنید.

ج) زبان خود را تا جای ممکن بیرون آورده و ۱۰ ثانیه در همان حالت آن را حفظ کنید.این تمرین را ۵ الی ۱۰ بار انجام دهید.

د) نوک زبان را به انتهای سقف دهان خود برده و ۱۰ ثانیه در همان محل نگه دارید. این تمرین را ۵ الی ۱۰ مرتبه تکرار کنید.

۲.لکنت زبان بزرگسالان: اختلال لکنت زبان در بزرگسالان به دلیل تجربه طولانی ناروانی علاوه بر رفتار های اصلی که شامل تکرار، کشیدگی و قفل می شوند شامل رفتار های دیگر نیز می باشند. رفتار هایی مانند انقباض عضلات در صورت و دست و پا، پلک زدن مداوم، جانشین کردن کلمه، گریز از موقعیت‌ ها و حاشیه پردازی حین وقوع لکنت.

هدف گفتار درمانی لکنت بزرگسالان: بهبود روانی گفتار_ افزایش و بهبود ارتباط موثر_ بهبود عملکرد فرد در مدرسه، دانشگاه و محیط کار و اجتماعی_ کاهش احساسات منفی_ اصلاح نگرش و بهبود مهارت‌ های حل مسئله می باشد.

 تمرین گفتار درمانی بزرگسالان

تمرین گفتار درمانی بزرگسالان برای اختلال لکنت:

الف) سخنرانی درمانی: شیوه درمان با سخنرانی به فرد آموزش می دهد که چگونه سرعت صحبت کردن خود را کنترل کرده و هماهنگی گفتار با تنفس خود را حفظ نماید. کاهش استرس و آدرس دکتر نیز از دیگر فواید این روش می باشد.

ب) لوازم الکتریکی:چند ابزار الکترونیکی برای افزایش مهارت های کلامی و رسیدن به روانی هرچه بیشتر گفتار وجود دارد. این دستگاه ها بازخورد صوتی فرد را به تاخیر انداخته و آن را به شکلی تغییر یافته برای خود فرد پخش می کنند. به شکلی که گویا فرد در حال گوش دادن به سخنرانی فرد دیگری می باشد.

این روش به فرد دارای لکنت کمک کرده تا مشکلات موجود در گفتار خود را بیشتر و بهتر درک کند.

۳. آفازی یا زبان پریشی: این اختلال یک مشکل شایع می باشد که معمولا پس از سکته مغزی و یا سایر آسیب‌ های مغزی رخ می دهد.انجمن گفتار زبان و شنوایی آمریکا آفازی را یک اختلال زبانی_عصبی اکتسابی ناشی از آسیب دیدگی های مغزی که معمولا در نیمکره چپ هستند تعریف کرده است.

 افراد دارای این اختلال بسته به ناحیه های آسیب دیده و میزان آسیب و همچنین نوع آفازی، مشکل در خواندن و نوشتن، درک شنیداری، سیستم حرکتی گفتار، نامیدن و تکرار از خود نشان می دهند.

 شدت این عوارض می تواند بسته به شدت اختلال و  میزان آسیب متغیر باشد.

 تمرین گفتار درمانی بزرگسالان برای اختلال آفازی

 تمامی خدمات توانبخشی مانند گفتاردرمانی، با تمارین و روش های خاص و مورد نیاز هر فرد به بهبود توانایی های زبانی و گفتاری در افراد درگیر با این اختلال کمک خواهد کرد.

 گفتار درمانگر به بیمار کمک کرده تا مهارت های ارتباطی خود را درباره کسب کند و موارد جدیدی را نیز بیاموزد. درمانگر همچنین به آموزش مجدد مهارت های ارتباطی غیر کلامی پرداخته و به اعضای خانواده در سازگاری با شرایط جدید کمک می کند.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مرکز آموزش خانه رشد

آخرین مطالب وبلاگ

در این بخش به جدیدترین مقالات و آموزش های تخصصی خانه رشد دسترسی واهید داشت.

همچنین می توانید تازه ترین اخبار و رویدادهای مرتبط با خانه رشد را از همینجا دنبال کنید.

تماس و مشاوره
20
دقیقه
مشاوره و غربالگری رایگان
با بهتریـن درمـانگــران خـانه رشـد
کافی است فرم را پر کرده و دکمه درخواست مشاوره را کلیک کنید.