در دنیای آنلاین و پیشرفت هر روزهی تکنولوژی، دور نگه داشتن کودکان از صفحات موبایل، تبلت و تلویزیون چالشی بزرگ برای والدین محسوب می شود. اگرچه رسانه ها بیفایده هم نیستند و امروزه موبایل/ تبلت ها به ابزار هایی ضروری برای یادگیری کودکان تبدیل شدهاند. اما با وجود مزایای این ابزار ها باید توجه داشت که استفاده از آن ها بسیار اعتیادآور بوده و میتواند اثرات مخربی بر رشد و توسعه کودکان داشته باشد. استفاده غیر مسئولانه از ابزار رسانه می تواند زمینه آسیب را برای کودکان فراهم آورد. در همین راستا در این مقاله ترفند های حذف موبایل از وسایل بازی فرزند به شما ارائه می شود.
مضرات استفاده از موبایل برای کودکان
برخی از مضرات استفاده بیش از حد کودکان از موبایل یا تبلت شامل موارد زیر می باشد:
مشکلات رفتاری
اعتیاد به موبایل
افسردگی
اضطراب
اختلالات خواب
چاقی و اضافه وزن
تاخیر در رشد(اجتماعی، گفتاری، حرکتی…)
مشکلات توجه، حافظه و شنوایی
مشکلات دستگاه عصبی
ارائه ترفند های حذف موبایل از وسایل بازی فرزند
بر کسی پوشیده نیست که موبایل های هوشمند به شدت اعتیادآور هستند. تحقیقات نشان دادهاند که به طور متوسط هر فرد در طول روز حدوداً ۸۰ بار موبایل خود را چک می کند که این عدد در کودکان بالا تر نیز می باشد. در نتیجه چگونه می توانیم از اعتیاد فرزندانمان به موبایل/تبلت جلوگیری کنیم؟
- محدود کردن زمان استفاده روزانه
اغلب متخصصان پیشنهاد می کنند که کودکان نباید روزانه بیشتر از دو ساعت در معرض هرگونه صفحه نمایش (شامل موبایل، تبلت، لپتاپ، کامپیوتر، تلویزیون…) قرار بگیرند. برای کمک به کاهش استفاده کودکان از این دستگاه ها، محدودیت زمانی روزانه برای استفاده کودک از آن ها قرار دهید.
همچنین می توانید زمان های مشخصی را برای استفاده از موبایل تعیین کنید. مثلاً بعد از اتمام تکالیف یا ساعات خاصی از آخر هفته.
- تشویق به انجام سایر فعالیت ها
یکی از راه های کاهش استفاده کودکان از موبایل تشویق کردن آن ها به شرکت در سایر فعالیت ها می باشد. این فعالیت ها می توانند هر چیزی شامل بیرون بازی کردن، پارک رفتن و یا پیوستن به یک تیم ورزشی باشد. درگیر کردن کودکان در فعالیت های متفاوت، زمان کمتری برای استفاده از موبایل به آن ها خواهد داد.
به علاوه ضروری است که محدودیت ساعتی روزانه برای استفاده از موبایل را نیز برقرار کرده و به آن پای بند بمانید. این امر به کودک کمک می کند که بتواند بین زمان استفاده از موبایل و انجام فعالیت های دیگر تعادل برقرار نماید.
پیشنهاد برخی از بازی ها برای انجام دادن با کودک
بولینگ. بازی بولینگ یکی از بازی های سرگرم کننده، هیجان انگیز و مورد علاقه کودکان می باشد و می تواند انرژی کودک را تا حد بسیار زیادی تخلیه نمایند.
برای انجام این بازی در خانه لازم است که ۵ الی ۱۰ بطری نوشابه یا آب معدنی بزرگ را رنگ کنیم.بطری ها را در کنار هم و یا پشت سر هم قرار داده و سپس با استفاده از توپ های پلاستیکی یا پارچهای بطری ها را هدف قرار می دهیم.
سیب زمینی داغ. این بازی یک بازی گروهی و هیجان انگیز می باشد.برای انجام این بازی از بچه ها می خواهیم که به صورت دایره کنار یکدیگر بنشینند سپس یک سیب زمینی یا یک توپ در اختیار آن ها قرار می دهیم و از آن ها می خواهیم تا قبل از توقف آهنگ، آن را به سرعت بین خودشان دست به دست کنند.در انتها بازنده کسی است که هنگام توقف آهنگ توپ را در دست داشته باشد.
بازی با حلقه. برای انجام این بازی به دو شرکت کننده و یک حلقه پلاستیکی بزرگ که برای ورزش استفاده می شود نیاز داریم.حلقه را روی زمین قرار داده و از آن دو نفر می خواهیم رو به روی هم در کنار حلقه قرار بگیرند.
با شماره ۱ نفر اول داخل حلقه می پرد.با شماره ۲ نفر دوم به داخل حلقه پریده و نفر اول خارج می شود.این بازی تا جایی ادامه می یابد که یکی از این دو نفر دچار خطا شود.این بازی برای قدرت تمرکز و حافظه کودک نیز مفید می باشد.
قانون ممنوعیت موبایل در شب را برقرار کنید
یک راه حل دیگر این است که در طی شب موبایل را از فرزندتان بگیرید. در این صورت کودک بدون موبایل به تخت خواب رفته و همچنین چندین ساعت متوالی را بدون استفاده از موبایل می گذراند.
از تکنولوژی به عنوان یک پستونک احساسی استفاده نکنید
بسیاری از والدین از موبایل تبلت یا تلویزیون برای حواس پرتی کودک حین غذا خوردن، لباس پوشیدن یا در مسافرت ها استفاده می کنند. بله، این ابزار ها می توانند در پرت کردن حواس کودک و آرام کردن او تاثیر داشته باشند اما این نباید تنها راه ممکن برای آرام کردن و آرام نگه داشتن آن ها باشد. این وظیفه والدین است که به فرزند خود کمک کنند تا احساسات قوی خود را درک کرده و بتواند آن ها را مدیریت کند. به دنبال فعالیت های جایگزین برای سرگرم یا آرام کردن فرزندتان باشید.
الگوی مناسبی باشید
کودکان از اعمال شما بیشتر از کلام شما یاد می گیرند. آن ها مشاهدهگر های قابلی هستند و حرکات، عادات و حالات شما را زیر نظر دارند. این امر ضروری است که خود شما نیز از قوانین وضع شده توسط خودتان پیروی کنید. استفاده از موبایل را کاهش دهید و زمان آن را به ارتباط و بازی با فرزندتان اختصاص دهید. این ارتباط با کودک برای ساختن یک رابطه و پیوند قوی بین والدین و فرزند و همچنین رشد کودک ضروری می باشد. مسئلهای که متاسفانه این روزها دست کم گرفته شده!