نقش غذا خوردن در بدن چیست؟به صورت کلی، غذا به مواد مایع یا جامدی گفته میشود که از طریق دهان وارد بدن میشود و هم حس گرسنگی را برطرف میکند و هم نیازهای بدن را تامین میکند. از جمله نیازهایی که توسط غذا تامین میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تامین انرژی مورد نیاز برای کار دستگاههای مختلف بدن از قبیل دستگاه گوارش، تنفس و …
- تامین مواد اولیه در جهت رشد و نمو کودکان، بزرگسالان و …
- جانشینی سلولهای فرسوده و مرده بدن با سلولهای جدید و تازه نفس
- و …
بنابراین نقش غذا در بدن بسیار حیاتی و کلیدی است و این مساله به خصوص برای کودکانی که در مسیر رشد و نمو هستند، لازم است مورد توجه قرار گیرد.
نقش غذا خوردن در بدن و رشد کودکان
همانطور که فرآیند رشد کودکان در زمینه جسمی، حرکتی، گفتاری، روانی و … شروع میشود، رشد کودک در زمینه غذا خوردن نیز مراحلی دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
از تولد تا 2 ماهگی:
در این بازه سنی بیشترین نیاز کودک به غذا برای رشد جسمی احساس میشود. همچنین کودک غذاهای شور و شیرین را ترجیح میدهد و از غذاهای تلخ و ترش دوری میکند. بنابراین یکی از علل غذا نخوردن کودک در این سن ممکن است عدم توجه به رژیم غدایی مناسب کودک باشد.
از 3 تا 6 ماهگی:
از شروع این سن، کم کم میتوان غذاهای سفت تر را به کودک داد و اما هچمنان باید توجه داشته باشیم که غذا خیلی سفت نباشد، چرا که یکی از دلایل غذا نخوردن کودک همین مساله است. همچنین کم کم استقلال کودک در زمینه غذا خوردن بیشتر و بیشتر میشود و مهارتهای جدیدی در این زمینه به دست میآورد. از جمله دست دراز کردن و غذا را با چنگ گرفتن، غذا را به سمت دهان بردن و … . بنابراین در این سن بهتر است که استقلال کودک در زمینه غذا خوردن حفظ شود. چرا که از بین بردن این استقلال ممکن است تمایل کودک به غذا خوردن را کمتر و کمتر کند.
از 7 تا 11 ماهگی:
از موارد اصلی که در این سن باید در نظر گرفته شود تا تمایل کودک به غذا خوردن بیشتر شود، توجه به بافت غذایی است که به کودک ارائه میشود. کودک در این سن میتواند کم کم مایعات درون فنجان را بخورد و نیز غذاهای سفت تر را از همدیگر تشخیص دهد. چرا که دندانهایش جوانه میزند و میتواند غذاهایی که سفت تر هستند را بجود. همچنین میتواند زبانش را به یک طرف ببرد و با یک طرف دهانش غذا را بجود.
از 12 تا 15 ماهگی:
این دوره، دوره بسیار حساسی است و لازم است والدین نکات کلیدی مورد نیاز را در نظر بگیرند تا استقلال غذایی کودک به هم نخورد. در واقع در این دوره استقلال غذایی کودک از طریق رفتارهایی مانند استفاده از قاشق و سایر لوازم آشپزخانه بیشتر میشود و در عین حال اشتهای کودک برای غذا خوردن کمتر میشود. بنابراین لازم است والدین نگرانی خود را در زمینه کمتر غذا خوردن کودک در این سن، پایین بیاورند و شرایط سنی کودک را در نظر بگیرند. بخاطر همین کمتر غذا خوردن، وزن گیری کودک در این سن کمتر میشود و این روند تا حدود 6 سالگی ادامه دارد.
غذا نخوردن کودکان
همانطور که اشاره شد، غذا نخوردن کودکان در سنین مختلف ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. جدای از این موارد یک سری نکات لازم است که والدین و بخصوص مادران رعایت کرده تا غذا خوردن در کودکشان تسهیل شود. به طور مثال در هنگام شیر خوردن بهتر است کودک را در آغوش خود بگیرند و از صندلی مخصوص استفاده نکنند. چرا که همین تماس بدنی تمایل کودک برای غذا خوردن را بیشتر و بیشتر میکند.
مساله دیگر در مورد بچههایی که غذا نمیخورند این است که بهتر است در سال دوم تغذیهای کودک، شبها شیر مادر با فاصله بیشتری به کودک داده شود. مثلا این فاصله از 3 ساعت به 4 و سپس به 5 و بیشتر افزایش یابد. به این ترتیب تا زمانی که کاملا گرسنه شود و نیاز او به غذا احساس شود، صبر میکنیم. و سپس به او یک صبحانه سبک میدهیم و این روند ادامه میابد.
سایر نکات در زمینه نقش غذا خوردن در بدن کودکان
در کنار همه مواردی که گفته شد، یکی از نکات اصلی که در زمینه غذا خوردن کودکان باید رعایت شود، عدم وارد کردن اضطراب به کودک برای غذا خوردن است. درواقع کودک ممکن است در سنین مختلف و به دلایل مختلفی که گفته شد، تمایلش به غذا خوردن کمتر و کمتر شود. در این شرایط وارد کردن استرس و فشار به کودک برای غذا خوردن، نه تنها کمکی نمیکند، بلکه شرایط را بدتر و بدتر میکند.
همچنین در نظر داشتن رژیم غذایی متناسب با سنین مختلف کودک و در نظر گرفتن ذائقه غذایی مورد پسند کودک بسیار مهم است. در واقع کودکان مختلف علایق مختلفی دارند و این مساله در زمینه غذا خوردن نیز صادق است و بهتر است والدین علایق غذایی کودک را در نظر داشته باشند.

gdqzho