احتمالاً شما هم تاکنون مکیدن انگشتان توسط کودکان را دیدهاید. چه بسا خود ما در دوره نوزادی این کار را به کرات انجام داده ایم. این عادت با گذشت سن باید از بین رود، اما در برخی کودکان شاهد هستیم که این رفتار را در سنین بالاتر نیز حفظ کرده اند. مسلماً این که یک کودک پنج تا شش ساله تکرار کند، به هیچ وجه طبیعی نخواهد بود. در این مقاله می خواهیم با علت وقوع چنین پدیدهای در کودکان آشنا شویم و همچنین راهکار هایی برای حل این مشکل پیدا کنیم.
علت مکیدن انگشتان توسط کودکان چیست؟
مکیدن انگشتان توسط کودکان و نوزادان در اصل به عنوان یک حرکت غریزی و رفلکسی شناخته می شود که نشان می دهد. شرایط مختلف می تواند باعث شود که یک کودک انگشت خود را مکیده و نیاز خود را با آن اعلام کند. بعضی اوقات ممکن است که یک کودک با هدف اعلام گرسنگی و نیاز به خوردن غذا یا نوشیدن شیر انگشتان خود را بمکد. مکیدن انگشت کودک تنها محدود به زمان گرسنگی نمی شود. برخی کودکان هنگامی که احساس اضطراب کرده و نیاز به امنیت را در خود نشان می دهند، شروع به مکیدن انگشتان خود می کنند. برخی دیگر هنگامی که احساس خواب آلودگی می کنند یا نیاز به جایی برای خوابیدن دارند، این رفتار را انجام می دهند.
قاعدتاً مکیدن انگشتان توسط کودکان امری مضر یا خطرناک نخواهد بود. اما این مهم است که توسط کودکان و در چه سنی انجام می شود. مکیدن انگشتان چند ماهگی پس از تولد شروع شده و پس از دورهای که کودک مهارت های ارتباطی بیشتری را فرا می گیرد، خود به خود با رفتارهای دیگری جایگزین می شود. اگر این کار در کودکی با سنین بیش از چهار سال این حرکت را انجام دهد، به عنوان والدین وظیفه داریم که آنها را از این کار منع کنیم.
چند راه حل کاربردی برای ترک عادت مکیدن انگشتان توسط کودکان
با وجود اینکه عادت مکیدن انگشتان توسط کودکان به مرور زمان به صورت خود به خود از بین می رود، والدینی که از انجام این حرکت توسط کودکشان نگرانند، می توانند با راهکارهای زیر به ترک این عادت توسط کودکشان کمک کنند.
صحبت کردن با کودکان
کودکی دوره یادگیری و آموزش است. افراد در این سنین مهارت های جدید را فرا گرفته و خود را برای مراحل بعدی زندگی آماده می کنند. وظیفه ما به عنوان والدین کودکان در صورت مشاهده همچون مکیدن انگشتان توسط کودکان، صحبت کردن و توضیح دادن به آنها خواهد بود. شما می توانید با کمی صحبت کردن و توضیح دادن نسبت به این موضوع که این رفتار مربوط به سنین پایین تر بوده و باید آن را ترک کند، آنها را به ترک این عمل تشویق و ترغیب نمایید.
یادآوری با ملایمت
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، مکیدن انگشتان توسط نوزادان امری غریزی بوده و با وجود آموزش ها و صحبت هایی که با او می شود ممکن است در برخی موارد به صورت ناخودآگاه این کار را انجام دهد. در چنین مواردی توصیه میشود که آنها را با ملایمت نسبت به عدم انجام دادن این کار صحبت کرده و این موضوع را به آنها یادآوری کنیم.
شناخت عوامل زمینهای و برطرف کردن آنها
اینکه یک کودک در سنین بالاتر هنوز مکیدن انگشتان خود را رها نکرده است، میتواند دلیل خاصی داشته باشد. ممکن است که علت این امر در عدم فراگیری مهارتهای ارتباطی جدید توسط کودکان باشد. یا اینکه در صورت داشتن غم و ناراحتی این کار را به صورت غریزی انجام میدهد. در صورتی که بتوانید مشکل اصلی را چگونه سپری کرده و در جهت رفع آن اقدام کنید. همچنین میتوانید انتظار داشته باشید که به مرور زمان این عادت توسط کودکان ترک شود.
تشویق در صورت عدم مکیدن انگشتان توسط کودکان
یکی از بهترین محرکها برای ترک عمل مکیدن انگشتان توسط کودکان، تشویق آنها در صورت همراهی با آموزشهای شما خواهد بود. اگر کودکتان را به نسبت به عدم مکیدن انگشتان از تشویق کنید، به مرور مشاهده خواهید کرد که این رفتار به طور کامل توسط کودک شما ترک شده است.
isikomen