منظور از رفتاردرمانی شناختی چیست ؟ رفتاردرمانی شناختی شاخه ای از رفتار درمانی است که بسیار محبوب می باشد.این روش در واقع ترکیبی از رفتار درمانی و شناخت درمانی بوده و به چگونگی تاثیر گذاری افکار و عقاید اشخاص بر عملکرد و روحیه آن ها تکیه دارد. رفتار درمانی شناختی اغلب به مشکلات فعلی شخص و چگونگی حل کردن آن ها توجه میکند.هدف بلند مدت در این درمان این است که، الگو های فکری و رفتاری فرد را به الگو های سالم تر و مناسب تر تغییر دهد.
رفتار درمانی شناختی یک نوع روان درمانی کوتاه است و بر مسائل حال حاضر تمرکز دارد و مبنی بر این نظریه است که شیوه تفکر و احساس فرد در شیوه رفتار او اثر می گذارد.
تمرکز این رویکرد بر روی حل مشکل است و هدف آن تغییر الگوی فکری مراجع در جهت تغییر پاسخ او به موقعیت های سخت می باشد.
رفتار درمانی شناختی می تواند در بسیاری از مسائل و مشکلات سلامت روان استفاده شود. این روش توسط بهترین متخصص روانشناس و متخصصان روانپزشک برای درمان اختلالات روانی به کار می رود.
منظور از رفتاردرمانی شناختی چیست و انواع آن
رفتار درمانی شناختی شامل طیف وسیعی از تکنیک ها و رویکرد ها می باشد که به افکار عواطف و رفتار می پردازد.تعداد خاصی از رویکرد های درمانی وجود دارند که شامل رفتار درمانی شناختی می شوند.
رفتار درمانی دیالکتیکی: این درمان ضمن ترکیب استراتژی هایی همچون تنظیم عاطفی و ذهن آگاهی، به افکار و رفتار ها می پردازد.
درمان چند وجهی نشان می دهد که مسائل روانشناختی باید با پرداختن به ۸ روش متفاوت اما به هم پیوسته درمان شوند:
۱.رفتار ۲.تاثیر پذیری ۳.احساس ۴.تصویر سازی ۵.شناخت ۶.عوامل بین فردی ۷.ملاحظات دارویی ۸.بیولوژیکی
رفتار درمانی عقلانی_هیجانی: شامل شناسایی باور های غیر منطقی و غیر عقلانی، به چالش کشیدن فعالانهی این باور ها و نهایتاً یادگیری شناخت و تغییر الگو های فکری می باشد.
کاربرد های رفتار درمانی شناختی:
اعتیاد_ مسائل خشم_ اضطراب_ اختلال دو قطبی_ افسردگی_ اختلالات اشتها_ حملات پانیک_ اختلالات شخصیتی_ مقابله با فوبیا ها_ مشکلات استرس
تکنیک های رفتار درمانی شناختی:
مردم اغلب افکار و احساساتی را تجربه می کنند که باور های ناقص و غلط را تقویت و ترکیب خواهند کرد.چنین اعتقاداتی می توانند منجر به بروز رفتار های مشکل آفرین شوند که این خود میتواند زمینه های مختلف زندگی از جمله خانواده، روابط، شغل و تحصیل را تحت تاثیر قرار دهد.
۱.شناسایی افکار منفی: مهم است که مراجع یاد بگیرد که چگونه افکار، احساسات و موقعیت ها می توانند در بروز رفتار های ناسازگار نقش ایفا کنند. این فرایند ممکن است بسیار دشوار باشد مخصوصاً در افرادی که با درون نگری دست و پنجه نرم می کنند، اما در نهایت می تواند منجر به کشف خود و بینش شود که این مسئله یک قسمت اساسی از روند درمان است.
۲.تمرین مهارت های جدید: مراجع باید تمرین مهارت هایی را شروع کند که می توان در موقعیت های واقعی از آن ها استفاده کرد.
به عنوان مثال فردی با مشکل سوء مصرف مواد مخدر باید شروع به تمرین مهارت های جدید مقابلهای و همچنین تمرین روش های اجتناب و یا مقابله با موقعیت های اجتماعی که به طور بالقوه می تواند باعث عود مصرف شوند، کند.
۳.حل مسئله: یادگیری مهارت حل مسئله می تواند در شناسایی و حل مشکلاتی که ناشی از عوامل استرس زای زندگی هستند کمک کرده و تاثیرات منفی بیماری روانی و جسمی را کاهش دهد.
۴. تعیین اهداف: تعیین هدف می تواند گام مهمی در بهبود بیماری های روانی بوده و به مراجع کمک کند تا تغییراتی در جهت بهبود سلامتی و زندگی خود بدهد.
در طول رفتار درمانی شناختی درمانگر به مراجع در فراگیری مهارت های تعیین هدف کمک مس کند. به او یاد میدهد چگونه اهداف را شناسایی کند، بین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت تمایز ایجاد کند، اهداف خاص قابل اندازه گیری را تعیین کند و برای دستیابی به آن ها تمرکز نماید.
تعدادی از مداخلات عمومی در رفتار درمانی شناختی:
شناسایی مشکلات واقعی مراجع_ شناسایی افکار خودکار_ متوقف کردن افکار غیرمنطقی و غیر واقعی _به چالش کشیدن باور های غیر معقول _مشاهده مشکلات از مناظر و زوایای دیگر_شناخت واقعیات امور_ اصلاح افکار به صورتی که به واقعیت نزدیک تر باشند_ توصیف، پذیرش و درک به جای قضاوت کردن_ جلوگیری از شخصی سازی امور و متوقف کردن سرزنش خود و دیگران_ اجتناب از تامین کلی و جلوگیری از نحوه تفکر “یا همه یا هیچ”_ افزایش آگاهی نسبت به احساسات و خلق و خو_ بررسی اعتبار و سودمندی یک تفکر خاص_ شناسایی و اصلاح باورهای تحریف شده
منظور از رفتاردرمانی شناختی چیست و فواید آن
۱. با آگاهی از افکار منفی و اغلب غیر واقعی که احساسات و خلق و خوی فرد را تحت تاثیر قرار می دهند، فرد می تواند الگوی تفکر سالمتری را آغاز کند.
۲. این نوع درمان معمولاً دارای دوره درمان کوتاه مدت می باشد.
۳.طبق تجربه نشان داده شده که این روش درمانی به نحو موثری به بیماران در زمینه غلبه بر طیف گسترده ای از رفتارهای ناسازگارانه کمک خواهد کرد.
۴. اینو درمان تقلب نسبت به سایر راه های درمانی مقرون به صرفه تر خواهد بود.
۵. یکی از بزرگترین مزایای رفتار درمانی شناختی این است که به افراد کمک می کند به مهارت های مقابلهای دست یابند که در آینده هم برای آن ها مفید واقع شود.