مشکلات بینایی ممکن است در سنین رشد کودکان پدیدار شوند. چنین مشکلاتی می توانند بینایی کودک را تحت تاثیر قرار داده و باعث شوند در دراز مدت بهبود وضعیت بیماری کمی مشکل تر باشد. بدین ترتیب زمانی که کودکان خود را برای انجام مراقبت های واکسیناسیون به درمانگاه های سطح شهر می برید، بررسی اولیه بینایی بر روی آنها انجام می شود. اگر مشکل خاصی از نظر سطح بینایی در کودکان تشخیص داده شود، به مراکز بینایی سنجی ارجاع داده میشوید. در این مقاله می خواهیم شما را با مشکلات بینایی رایج کودکان و علائم آنها آشنا کنیم.
مشکلات بینایی رایج کودکان
تنبلی چشم « آمبلیوپی »
تنبلی چشم یا آمبلیوپی، نوعی ضعف در بینایی است که معمولاً به دلیل عدم پیگیری بیماری های چشمی همچون عیوب انکساری، آب مروارید و استرابیسم رخ می دهد. بدین ترتیب عدم پیگیری برای درمان این بیماری ها، باعث تنبلی چشم خواهد شد.
افتادگی پلک « پتوز »
افتادگی پلک را که با نام پتوز می شناسند، یکی دیگر از مشکلات بینایی کودکان است. ترمیم این مشکل معمولاً به روش جراحی صورت گرفته و با برجسته کردن پلک به حفظ بینایی کودک، کمک می شود.
استرابیسم، بیماری چشم های متقاطع
از مشکلات بینایی شایع که تقریباً در ۴ درصد جمعیت کودکان مشاهده می شود، چشم های متقاطع است. بیماری استرابیسم معمولاً در دوران کودکی، به دلیل بروز فشار های بیش از حد به سر و مغز رخ می دهد. این وضعیت باید با عمل جراحی درمان شود. در صورتی که این عمل جراحی به زمان های دیرتر موکول شود، ممکن است که مغز کودک وضعیت ضربدری بودن بینایی را نادیده بگیرد.
نزدیک بینی چشم
نزدیک بینی یکی از عیوب انکساری چشم است که میلیون ها انسان، چه کوچک و چه بزرگسال را در سراسر جهان به خود درگیر کرده است. این بیماری که اغلب به صورت ارثی از والدین به کودک می رسد، در دوره ای که کودک در حال رشد است، بروز می دهد. در این دوره استخوان مربوط به کره چشم رشد بیشتری را نسبت به بافت چشم دارد. در چنین شرایطی تصویر اشیا به جای اینکه بر روی شبکیه قرار بگیرند، در جلوی آن متمرکز می شوند. برای درمان این وضعیت، فرد مجبور به استفاده از عینک یا لنز تماسی مخصوص نزدیک بینی خواهد شد.
دوربینی چشم
یکی دیگر از مشکلات بینایی کودکان، دوربینی است که به عنوان یکی از عیوب انکساری چشم شناخته می شود. این حالت برعکس وضعیت نزدیک بینی است. در دوربینی، تصویر اشیا به جای اینکه بر روی شبکه قرار بگیرند، در پشت آن متمرکز می شوند. این وضعیت ممکن است به صورت ارثی و از دوران کودکی در فرد وجود داشته باشد. همچنین ممکن است که به صورت موردی و در بزرگسالی برای فرد رخ دهد. در چنین شرایطی ابتلا به بیماری و یا ضربه وارد شده به چشم باعث می شود تا خطر دوربینی افزایش پیدا کند.
گل مژه « استایل و شالازیون »
گل مژه که اصطلاح علمی آن اسکایپ شالازیون است، نوعی دیگر از مشکلات بینایی کودکان است که به صورت یک توده قرمز و دردناک در لبه پلک رشد می کند. علت وقوع چنین وضعیتی معمولاً عفونت های باکتریایی است که با کمپرس گرم و در بیشتر مواقع با مصرف آنتی بیوتیک درمان می شود.
آب مروارید
یکی دیگر از مشکلات بینایی کودکان، آب مروارید است که در این بیماری چشمان کودک ممکن است کدر به نظر برسد. این کدر شدن معمولاً به این دلیل است که عدسی چشم شفافیت خود را از دست میدهد. با وجود اینکه این بیماری معمولاً در افراد میانسال و مسن بیشتر مشاهده می شود، در برخی کودکان به صورت مادرزادی وجود دارد. در چنین شرایطی انجام عمل جراحی توصیه می شود.
سخن پایانی
در این مقاله با رایج ترین بیماری های چشمی کودکان آشنا شدید. رسیدگی به این بیماری ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و در صورت عدم درمان به موقع، ممکن است که شدت بینایی کودک، بد و بدتر شود.