حریم خصوصی یا حریم شخصی یکی از مقولاتی است که برای انسانها فارغ از سن و جنسیت حائز اهمیت است. هر انسانی برای انجام کارهای شخصی خود به فضایی خصوصی نیاز دارد. حال چقدر بهتر می شود که کودکان این فضای خصوصی را از همان دوران ابتدایی زندگی داشته باشند. همچنین بهتر است کودکان در سنین پایین، با مفاهیم مربوط به حریم شخصی آشنا شده و در کنار اینکه آن را برای خود می خواهند، به حریم دیگران نیز احترام بگذارند. وظیفه ما به عنوان پدر و مادر فرزندان این است که رعایت حریم خصوصی را به کودکان آموزش داده و حق بهره مندی از چنین حریمی را برای فرزندان، قائل شویم.
در این مقاله جامع می خواهیم شما والدین محترم را با روش هایی که در آموزش حریم شخصی به بچه ها موثر هستند، آشنا کنیم. با وجود اینکه اکثر والدین محترم با این موارد آشنا بوده و از آنها در تربیت فرزندان شان استفاده می کنند، اما لازم دانستیم تا همه آموزش ها را به صورت یکجا در این مقاله گردآوری کنیم.
صحبت کردن با بچه ها درباره حریم شخصی.
یکی از بهترین راه های آموزش حریم شخصی به بچه ها، صحبت کردن با آنها درباره مفهومی به نام حریم خصوصی و باید ها و نباید های این مفهوم در حد فهم کودکان خواهد بود. اگر کودکان در سنی هستند که می توانند با والدین صحبت کرده و به حرفهای آنها گوش دهند، این روش کارساز خواهد بود.
به آنها الگو بدهیم.
راه هایی که برای آموزش حریم شخصی به کودکان معرفی شده است، آموزش از طریق الگودهی است. کودکان شاید در سنین پایین اصطلاحاً حرف گوش کن های خوبی نباشند. با این حال، الگو پذیری آنها از بزرگترها خصوصاً والدین و خواهر برادرهای بزرگتر بسیار زیاد خواهد بود. چه بهتر که ما هم از این قابلیت کودکان برای آموزش حریم شخصی آنها استفاده کنیم. برای این کار می توان کارهایی را که برای رعایت حریم خصوصی از کودک انتظار داریم را در مقابل چشمانشان اجرا کنیم. این کار بدین صورت خواهد بود که کارهایی مانند رعایت فاصله بین افراد، قرار گرفتن در صف، گوش نکردن به حرف های دیگران و از این قبیل فعالیت ها را در مقابل کودکان اجرا کنیم.
به آنها اجازه گرفتن را آموزش دهیم.
کودکان باید بدانند که به هیچ عنوان نباید در بحثی که مربوط به آنها نیست، شرکت کنند. به خصوص که این کار بدون اجازه گرفتن از بزرگترها باشد. باید به او یاد بدهیم که اگر کودک میخواهد در یک بحثی شرکت کند، ابتدا اجازه گرفته و سپس صحبت خود را انجام دهد. با تمرین این کار به مرور زمان کودک یاد خواهد گرفت که در مسائلی که به او مربوط نیست و مربوط به حریم شخصی دیگران می شود، دخالت و اظهار نظر نکند.
به کودکان مفهوم مالکیت در حریم شخصی را آموزش دهیم.
یکی دیگر از آموزش های مفیدی که باید به کودکان در جهت آموزش حریم شخصی داده شود، توضیح درباره مفهوم مالکیت است. کودکان باید بدانند که وسایل و اسباب بازی های دیگران، متعلق به آنها بوده و امکان استفاده از آنها بدون اجازه گرفتن وجود نخواهد داشت. صحبت کردن در این باره باعث میشود که به مرور زمان تملک گرایی منفی که در برخی کودکان نسبت به وسایل سایر افراد مشاهده می شود، از بین برود.
محدودیتهای زمانی و مکانی را به کودکان بیاموزیم.
یکی دیگر از بهترین ایده ها برای آموزش حریم شخصی به بچه ها این است که محدودیت های زمانی و مکانی را به آنها آموزش دهیم. اینکه کودکان نمی توانند در هر زمانی که تمایل داشتند برای بازی کردن به منزل دوستشان بروند. یا اینکه در زمان های نامناسب قصد بازدید از مکانی خاص را داشته باشند. ارائه آموزش و توضیح دادن چنین مسائلی باعث میشود که به مرور زمان کودکان با این مفاهیم به طور کامل آشنا شوند.
صحبت درباره حریم شخصی خود کودکان.
در کنار اینکه از کودکان انتظار می رود تا حریم شخصی اطرافیان احترام بگذارند، باید به آنها گفت که آنها هم از این حق بهره مند خواهند بود. آنها باید بدانند که شخصی اجازه بغل کردن و بوسیدن آنها را نداشته و یا نباید با هر فردی به جای دیگری بروند. این آموزش ها در رشد و تربیت کودکان تاثیر بسزایی داشته و کودکانی که با این مفاهیم به درستی آشنا می شوند، در آینده با مشکلات کمتری مواجه خواهند شد.