بیش فعالی اختلالی است که باعث می شود کودک در کنترل رفتار های خود دچار مشکل شود.این اختلال از شایع ترین اختلالات روانپزشکی در کودکان می باشد.شیوع این اختلال در پسران سه برابر دختران می باشد. کودکان با اختلال بیش فعالی در کنترل رفتار های خود با مشکل مواجه هستند مثلاً ممکن است مکان هایی که باید ساکت و آرام باشند بیش از اندازه پر سر و صدا و پر جنب و جوش بوده و همچنین ممکن است ارتباط با سایر همسالان خود دچار مشکل باشند. در این مقاله ۴ نوع رفتاردرمانی و کمک به کودک بیش فعال را به شما ارائه می دهیم.
این کودکان دچار مشکلات عملکردی فراوانی در منزل و مدرسه خواهند شد و ممکن است دچار افت تحصیلی شوند و از آنجایی که درک درستی از مفهوم خطر ندارند ممکن است خود را در موقعیت های بسیار خطرناک قرار دهند.
عوامل موثر در به وجود آمدن بیش فعالی در کودکان
هرچند که علل اصلی به وجود آمدن بیش فعالی همچنان ناشناخته اند اما برخی از موارد تاثیر گذار عبارتند از:
ژنتیک
مصرف سیگار الکل و مواد مخدر در دوران بارداری
قرار گرفتن مادر یا جنین در معرض سموم محیطی مانند سرب
نارس بودن نوزاد و وزن کم هنگام تولد
صدمات وارد شده به مغز
درمان اختلال بیش فعالی:
در اغلب موارد بهتر است درمان بیش فعالی با ترکیبی از روش های رفتار درمانی و درمان های دارویی صورت بگیرد.برای کودکان پیش دبستانی بیش فعال، رفتار درمانی به ویژه آموزش برای والدین، اغلب به عنوان اولین اقدام قبل از مصرف دارو توصیه می شود.معمولا این که چه شیوه درمانی بهترین پاسخ را می دهد، به کودک و خانواده او بستگی دارد.
رفتاردرمانی و کمک به کودک بیش فعال
رفتاردرمانی یکی از روش های درمان بیش فعالی بدون دارو می باشد.روش های درمانی بدون دارو اغلب در این اختلال توصیه می شوند چرا که این نوع درمان ها پایدار تر بوده، احتمال بازگشت اختلال در آن ها کمتر است و همچنین عوارض کمتری را برای کودک به همراه دارند.
رفتار درمانی کاربردی و بازی درمانی هر دو برای کودکان استفاده می شوند.درمان کودکان شامل آموزش روش هایی است که چگونه به موقعیت ها به صورت مثبت تری پاسخ دهند. اصلی ترین بخش این درمان پاداش دادن به رفتار های مثبت جهت تقویت و تنبیه رفتار های منفی جهت کاهش یا حذف آن ها می باشد. ممکن است طول بکشد تا کودک به درمانگر خود اعتماد کند و ارتباط موثری با او برقرار کند که این امری طبیعی می باشد اما اگر کودک احساس کند که می تواند بدون وجود عواقب، احساسات خود را بیان کند، با درمانگر احساس راحتی و صمیمیت خواهد کرد.
برای دریافت نوبت غربالگری و کارنامه رشد رایگان فرم ذیل را تکمیل نمایید.
بعد از پر کردن فرم زیر منتظر تماس همکاران برای نوبت دهی باشید.
فرم دریافت نوبت غربالگری و کارنامه رشد رایگان (site)
این نوع درمان که درمان شناختی هم نامیده می شود، می تواند علائم بیش فعالی را در کودک کاهش دهد، و به او کمک کند تا احساس بهتری داشته باشد.این روش اغلب بر شناسایی و تغییر افکار در جهت تغییر رفتار متمرکز می باشد.کودکان مبتلا به بیش فعالی کثرا دارای مشکلات بهداشت روان از قبیل اضطراب یا افسردگی می باشند که این روش درمان به این موارد نیز کمک خواهد کرد.
۴ راهکار رفتاردرمانی برای کمک به کودک بیش فعال :
۱. الگوی رفتاری خودتان
فرزند شما هر آنچه که شما انجام می دهید را انجام می دهد و برای اینکه چگونه در دنیای بیرون رفتار کند از شما الگو می گیرد.شما باید از رفتار های خودتان در جهت راهنمایی فرزندتان کمک بگیرید. اگر می خواهید که فرزندتان از کلمه “لطفاً” استفاده کند خودتان باید این کلمه را به کار ببرید. اگر نمی خواهید فرزندتان با صدای بلند صحبت کند همیشه باید صدای خودتان را در سطح معقول نگه دارید.به یاد داشته باشید آنچه را که در عمل اثبات می کنید بسیار مهمتر از حرف هایی است که می زنید.
۲. ابراز احساسات به صورت صادقانه
به صورت کاملاً صادقانه به فرزندتان نشان دهید که رفتار های او چه تاثیری بر شما می گذارد. احساسات کودک شما از خود شما تاثیر می پذیرد.شما برای فرزندتان شبیه به یک آینه هستید.او احساسات و رفتار های شما را دریافت کرده و بازتاب می دهد.
حدوداً در سن سه سالگی کودک توانایی اینکه احساس خود را به صورت واقعی نشان دهد را خواهد داشت. مثلاً وقتی شما می گویید که “من از این زندگی خسته شده ام” و با ضمید “من” جمله را آغاز می کنید، به کودکتان این امکان را می دهید که زندگی را از دیدگاه شما ببیند. بنابراین باید حتما در انتخاب جملاتتان بسیار دقیق باشید.
۳.تقویت رفتار های مثبت کودک بیش فعال
کار های خوب و مثبت فرزندتان را تقویت و تشویق کنید. زمانی که کودک به گونه ای رفتار می کند که مورد پسند شما است می تواند از جملات تشویق کننده استفاده کنید. مثلا وقتی فرزندتان تکالیفش را به موقع و سر وقت انجام می دهد، به او بگویید: من به داشتن فرزندی مثل تو افتخار می کنم!
۴.شنونده خوبی باشید
گوش کردن به عقاید کودک بیش فعال یکی از راه های کنترل کردن او می باشد اگر فرزندتان نتواند عقاید خود را به خوبی مطرح کند، دچار ناامیدی و یاس خواهد شد.شما می توانید با یک جمله بسیار ساده از بروز این ناامیدی در کودک جلوگیری نمایید.جمله ای مثل: من میدونم که تو چه احساسی داری و کاملا درکت می کنم. با این جمله نه تنها به کودک کمک کرده تا بر کشمکش های درونی خود غلبه کند، بلکه به او ثابت می کنید که عقاید و مورد احترام شما واقع می شود.
I was pretty pleased to discover this web site. I want to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and I have you book marked to see new things on your web site.