آگاه باشید که لکنت زبان ممکن است چند هفته یا چند ماه ادامه یابد. بیشتر لکنت زبان ها با بزرگ شدن کودک از بین می روند و به ندرت اتفاق می افتد که لکنت زبان تا بزرگسالی ادامه پیدا کند. چه لکنت زبان کودک شما موقتی باشد و چه دائمی ، باید هرچه می توانید یاد بگیرید تا منابع لازم برای کمک به کودکتان را در اختیار داشته باشید.در این مقاله به راهکارهای درمان لکنت زبان در کودکان می پردازیم پس همراه ما باشید…
درمان لکنت زبان در کودکان با گفتار درمانی
بسیاری از والدین تمایلی به انجام گفتار درمانی برای کودک دچار لکنت زبان خود ندارند زیرا نمی خواهند خودآگاهی فرزند خود را در مورد اختلال گفتاری اش افزایش دهند. کارشناسان معتقدند که اگر فرزند شما بیش از 3 سال سن دارد و سه تا شش ماه است که لکنت دارد ، احتمالاً باید به دنبال ارزیابی گفتار باشید. این به این دلیل است که کودک مبتلا به لکنت زبان شما ممکن است بیش از یک مشکل رشد موقتی داشته باشد؛پس یک متخصص گفتار درمانی را که در زمینه لکنت زبان تخصص دارد پیدا کنید. درمانگر می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا فرزند شما به مداخله نیاز دارد یا خیر.
اکثر کودکان مبتلا به لکنت طولانی مدت می توانند از گفتاردرمانی بهره مند شوند. در برخی موارد ، مشکل به طور کامل برطرف شده و در موارد دیگر ، بسیار بهتر می شود. نتیجه نهایی هر چه باشد ، گفتاردرمانی اعتماد به نفس فرزند شما را افزایش می دهد زیرا او یاد می گیرد چگونه لکنت زبان خود را مدیریت کرده و مهارت های گفتاری اش را بهبود بخشد.
در ادامه به بعضی از پرکاربرد ترین برنامه های درمانی جامع لکنت پرداخته میشود:
برنامه درمانی لیدکامب:
والدین می توانند تأثیر بسزایی در نحوه نگرش کودک به اختلال خود و احساس راحتی او در بیان احساسات خود و شنیدن صحبت های اطرافیان داشته باشند،برای مثال یکی از تکنیک های درمانی لکنت درکودکان سنین پیش دبستانی برنامه لیدکامب می باشد. در این مداخله مستقیم که بر پایه رفتاردرمانی و مشارکت فعال والدین است، لکنت به عنوان مشکل رفتاری گفتاری درنظر گرفته می شود که با بازخورددهی درست والدین و ارائه پاداش و تنبیه به تدریج میتوان شاهد کاهش و حذف ناروانی گفتار بود.
بازخورد مناسب از سوی والدین دارای موارد ذیل می باشد:
1.تحسین گفتار بدون لکنت کودک با جملاتی مانند: «آفرین!خیلی خوب تونستی نرم و روان بگی..»
2.آگاهی دادن به روان بودن قسمتی از گفته کودک زمانی که در گفتار او ناروانی هم مشاهد میشود: «دیدی چقد اینجارو روان گفتی؟»
3.درخواست والدین برای خوداصلاحی( ازهر5 تحسین وآگاهی/1 درخواست بازبینی و اصلاح): «اینجا دست انداز داشتی،یه بار دیگه میگی بهم؟»
همچنین والدین می توانند طبق قوانین درمان غیرمتقیم، با ایجاد یکسری تغییرات در مکانیزم گفتاری خود، الگودهی مناسب یک گفتار روان را به کودک خود اراِه کنند وبه کارایی موثر درمان کمک کنند. پس والد عزیز:
سعی کنید آرام و با حوصله با کودک دچار لکنت خود صحبت کنید. سایر بزرگسالان زندگی فرزند خود را نیز تشویق کنید که همین کار را انجام دهند.
سعی کنید فضایی آرام و ساکت در خانه داشته باشید.
به صحبت های فرزند خود توجه کنید ، نه به شیوه ای که آنها را می گوید. این امر مستلزم کاهش سرعت و توجه است. وقتی کودکتان با شما صحبت می کند ، بی حوصلگی یا عصبانیت از خود نشان ندهید.
درخواست هایی مانند ، “آهسته بگو” ، یا “میشه واضح تر بگی؟” را به کار نبرید.
وقتی کودک شما در حال صحبت کردن است سوالات و قطع کردن حرف های او را به حداقل برسانید.
هرگز توجه خود را به لکنت زبان یا سایر اختلالات گفتاری کودک جلب نکنید.
سعی کنید هر روز برای یک بار به تنهایی با فرزند خود وقت بگذارید.
برنامه درمانی FRP:
یکی دیگر از رویکرد های درمان مستقیم لکنت در کودکان 3تا 12 سال می باشد که از مجموعه قوانینی جهت شکل دهی گفتار روان استفاده می کند.هدف اصلی این برنامه درمانی رسیدن کودک به یک سطح قابل قبولی از سرعت و پیوستگی طبیعی گفتار و عدم تلاش و تقلا حین صحبت می باشد. استراتژی کلی این برنامه به این صورت است که کودک از برنامه درمان لذت ببرد، آزادانه از علایم و یاداور های دیداری و غیرکلامی دستی استفاده کند، فیزیولوژی متفاوت گفتار روان و غیر روان را به ادراک برساند و اگر از رفتارهای ثانویه حین لکنت استفاده میکند،آنهارا به مرور کاهش دهد.
آموزش قوانین و روش اجرای آن توسط متخصص گفتارو زبان به کودک و والدین می باشد؛ پس اگر کودک شما مدت مدیدی است که درگیر لکنت است و اختلالات همراه با آن نیز دارد، جهت ارزیابی های دقیق و انتخاب روش درمانی موثر بر کودک هرچه سریعتر به یک مرکز گفتاردرمانی مراجعه کنید.
تصمیم گیری برای بردن کودک به گفتار درمانی گام مهمی در کمک به کودک است. هنگامی که این تصمیم را گرفتید ، کسب اطلاعات در مورد لکنت و درمان لکنت به شما کمک می کند تا در مورد موارد زیر تصمیم بگیرید:
اینکه کدام آسیب شناس گفتار زبان برای شما و فرزند شما مناسب است؟
تعداد جلسات درمانی ، مدت و هزینه در طول دوره درمان به چه میزان است؟
اهداف احتمالی گفتاردرمانی برای درمان کودک من چه می باسد؟
میزان موفقیت مورد انتظارچقدر است؟
برای اینکه پاسخ مناسبی به این سوالات در ذهن شما داده شود، بهتر است ابتدا تا آنجا که می توانید در مورد لکنت زبان بیاموزید تا بدانید آیا گفتاردرمانگر مد نظر شما در مورد لکنت کودکان دانش کافی دارد یا خیر. ممکن است بخواهید درباره درمان لکنت بیشتر بخوانید. این وب سایت ، همانند سایر مطالب ما برای خانواده هااطلاعاتی در مورد لکنت و درمان لکنت را به شما ارائه می دهد.
کلام آخر؛
گفتاردرمانی برای کودکان دارای لکنت معمولاً به معنای یادگیری راحت تر صحبت کردن و ایجاد احساسات و نگرش مثبت در مورد حرف زدن است. در نتیجه ، طول و نوع درمان بسته به نیاز فرزند شما بسیار متفاوت است.