کودک من بد غذاست چیکار کنم؟ در دنیای امروز و با آگاهی بیش از پیش خانوادهها از سبکهای فرزند پروری و رشد کودکان، مساله بدغذایی کودکان نیز به یکی از دغدغههای اصلی خانوادهها تبدیل شده است. شاید تصور اصلی ما این باشد که همه کودکان از بدو تولد همواره با حرص و ولع سر سفره نشسته و غذا میخورند. اما واقعیت این است که امروزه بدغذایی کودکان یکی از چالشهای مهم و جدی است که خانوادهها در مسیر رشد کودک با آن مواجه میشوند.
بدغذایی کودکان به بیان مختصر عدم سازگاری کودک با طیف وسیعی از مواد غذایی مورد نیاز بدن است. در این شرایط والدین مجبور هستند زمان زیادی را صرف آماده سازی مواد غذایی محدودی بکنند که کودک ممکن است به طور خاص به آنها علاقه نشان دهد. در این شرایط طبیعتا کودک مواد مغذی مورد نیاز برای رشد را دریافت نمیکند و روند رشد ممکن است با اختلالات جدی مواجه شود.
کودک من بد غذاست چیکار کنم؟ علت یابی
علل بدغذایی در کودکان مختلف ممکن است متفاوت باشد اما به صورت کلی میتوان یک سری دلایل را برای بدغذایی کوددکان در نظر داشت. بعضی مواقع ممکن است کودک بخاطر غذا خوردن تحت فشار باشد و در این شرایط غذا خوردن به او اضطراب زیادی وارد کند و میلی به غذا خوردن نداشته باشد. همچنین در شرایطی ممکن است کودک خیلی سیر یا خیلی گرسنه باشد و طبیعتا اگر والدین این موارد را تشخیص ندهند و برنامه غذایی کودک را به درستی تنظیم نکنند، فقط موجبات سردرگمی او را فراهم کنند.
یکی از مهمترین علتهای بدغذایی کودکان در دنیای امروز حواس پرتی کودک به دلیل استفاده از مواردی مانند تلویزیون و یا موبایل است. والدین باید تلاش کنند زمان استفاده از این موارد را برای کودک کاهش داده و کنترل کنند تا کودک زمان بیشتری را برای صرف غذا داشته باشد. همچنین ممکن است حجم وعده غذایی زیاد باشد، تعداد میان وعدههای کودک زیاد باشد، و یا خستگی زیاد کودک از دلایل بدغذایی او باشد.
با بدغذایی کودک چه کنیم؟
این سوال و پاسخ درست آن به یکی از دغدغههای اصلی والدین تبدیل شده است و والدین به دنبال امتحان کردن راههای مختلفی هستند که بدغذایی کودک را کاهش دهند. اما نکته امیدوارکننده این است که امروزه و با کمک متخصصان مختلف از جمله مشاور کودک، متخصص اطفال، گفتاردرمانگر و … مشکل بدغذایی کودکان میتواند رفع و رجوع شود و نگرانیهای والدین برطرف شود. در ادامه به بررسی مهمترین راهکارهایی میپردازیم که میتواند به حل مشکل بدغذایی کودکان کمک کند.
دقت به مواد غذایی که کودک در طول روز میخورد
یکی از مهمترین راهکارها برای حل مشکل بدغذایی کودکان، ابتدا توجه به مواد غذایی است که کودک در طول روز میخورد. مثلا ممکن است کودک زیر 2 سال در طول روز حجم بیشتری از شیر مورد نیازش را بخورد. یا کودکی که بیشتر از 2 سال سن دارد، تعداد میان وعدههایی که در طول روز میخورد بیشتر از حد نیازش باشد و همین مساله تمایل کودک به غذا خوردن در وعده اصلی را کمتر و کمتر کند. طبیعتا در این شرایط بدغذایی یکی از اولین مشکلاتی است که به سراغ کودک می آید. یکی از کارهایی که والدین در این شرایط میتوانند در پیش بگیرند، در نظر گرفتن مقدار کالری مورد نیاز کودک در شبانه روز و سپس تنظیم مقدار میان وعده یا شیری است که باید کودک در طول روز بخورد.
کودک را لج باز نکنید!
معمولا ممکن است والدین برای رفع بدغذایی کودکان به سراغ راهحلهایی بروند که علاوه بر بدغذایی، لج بازی را نیز به مجموعه رفتارهای کودک اضافه کند. مثلا ممکن است برای غذا خوردن به دنبال کودک بدوند، وقتی حواسش نیست لقمه غذا را سمت دهان او ببرند و یا برای غذا خوردن او شرط بگذارند. طبیعتا این موارد کمکی به رفع مشکل برغذایی کودک نمیکنند و استقلال او را کمتر و کمتر میکنند و بهتر است والدین از این موارد صرف نظر کنند.
برنامه ریزی دقیق برای زمان غذا خوردن کودک
بهتر است والدین زمان دقیق غذا خوردن کودک را مشخص کنند و در همان زمان مشخص به او غذا دهند. مثلا زمان ناهارخوردن کودک هر روز بین ساعت 12 تا یک باشد. در کنار این، موارد دیگر مانند تماشای کارتن، بازی با اسباب بازی و … نیز زمان مشخصی داشته باشند. این که مادر اصرار داشته باشد در زمان بازی حواس کودک را پرت کند و به او غذا دهد و یا به دنبال او بدود تا به کودک غذا دهد، نه تنها کمکی به حل مشکل بدغذایی نمیکند، بلکه ممکن است اضطراب کودک را بیشتر کند.
به کار بردن ترفندهایی موثر برای حل مشکل بدغذایی
در کنار مواردی که گفته شد، میتوان برای حل مشکل بدغذایی کودک ترفندها و قلقهایی به کار برد که تمایل کودک به غذا خوردن را بیشتر کند. مثلا تزئیین کردن غذا با اشکال مورد علاقه کودک یکی از مهترین راهکارهایی است که بدغذایی کودک را کمتر میکند. از جمله سایر ترفندها برای حل مشکل بدغذایی کودک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- همکاری با کودک در درست کردن غذا
- تغییر روش پخت غذا
- نشان دادن میل و علاقه خود به غذا
- جمعی غذا خوردن