اتیسم نوعی ناتوانی رشدی و یک اختلال نورولوژیک است که تاثیرات قابل توجهی بر ارتباطات کلامی(گفتار)، غیرکلامی و تعاملات اجتماعی فرد می گذارد.این اختلال اغلب تا قبل از سه سالگی آشکار شده و فرایند های آموزشی و یادگیری کودک را تحت الشعاع قرار می دهد.میزان شیوع اتیسم در حال حاضر، ۱ نفر در هر ۵۹ تولد است و مهمترین علت های آن عوامل ژنتیکی و زیست محیطی شناخته شده است. اما آیا اتیسم رو میشه با درمان آنلاین درمان کرد؟
درمان اتیسم
اکثر متخصصان معتقد هستند که هیچ درمانی برای اتیسم وجود ندارد اما روش هایی برای بهبود عملکرد اجتماعی، یادگیری و افزایش کیفیت زندگی کودکان و بزرگسالان مبتلا به اتیسم ابداع شده است.از آن جایی که اختلال اتیسم، طیف محور است و شدت های متفاوتی دارد، میزان نیاز به درمان نیز در مبتلایان متفاوت است.برخی افراد ممکن است حتی به درمان نیاز نداشته باشند یا به درمان کمی نیاز داشته باشند در حالی که برخی ممکن است نیازمند درمان های تهاجمی باشند.
روش های درمانی اتیسم
رفتاردرمانی:
رفتاردرمانی و تغییر رفتاری، اصلی ترین گزینه درمان اتیسم می باشد.در این روش با استفاده از شیوههایی به افزایش رفتارهای مطلوب و کاهش رفتارهای نامطلوب پرداخته میشود.
گفتاردرمانی:
گفتاردرمانی با هدف بهبود وضعیت گفتاری و ارتباطی به کودکان مبتلا به اتیسم ارائه می شود.از آنجایی که اختلالات ارتباطی سبب جدایی افراد مبتلا به اتیسم از محیط های تحصیلی و اجتماعی می شود، گفتاردرمانی تاثیر مهمی در بهبود وضعیت این افراد خواهد داشت.استفاده موثر از زبان به جهت برقراری ارتباطات اجتماعی، از مهمترین اهداف گفتاردرمانی کودکان مبتلا به اتیسم می باشد.پیشرفت مهارت های کلامی و افزایش کیفیت زندگی مبتلایان به این اختلال تاثیر به سزایی خواهد داشت.
کاردرمانی:
کودکان اتیسم اغلب مشکلات زیادی در زمینه تمرکز و توجه دارند.تمارین کاردرمانی اغلب در جهت افزایش توجه و تمرکز کودکان اتیسم می باشند.همچنین کاردرمانی در راستای یکپارچه سازی حسی و بهبود مشکلاتی همچون کم حسی و بیش حسی به این کودکان کمک خواهد کرد.تمارین کاردرمانی می توانند در کاهش و بهبود مشکلات رفتاری مانند پرخاشگری و خود زنی و همچنین کاهش رفتار های تکراری و کلیشهای موثر واقع شوند.

دارو درمانی در جهت درمان اتیسم
مداخله های رفتاری می توانند در بهبود و اصلاح مشکلاتی نظیر نا آرامی، بد خلقی، پرخاشگری و رفتاز های خود آزاری در کودکان مبتلا به اتیسم کمک کننده باشند اما رفتار پرخاشگرانه و تنشگری در این کودکان، از نگرانی های اصلی والدین و مانع بزرگی در مشارکت خود کودک در فرایند درمان است و به همین علت گاهی خانواده ملزم به دریافت مداخلات دارویی برای بستر سازی مداخلات درمانی خواهد شد.مداخلات دارویی موجب کاهش میزان تحریک پذیری و تنشگری کودکان مبتلا به اتیسم شده و عملکرد های رفتاری این کودکان را بهبود می بخشد.
درمان آنلاین اتیسم
امروزه درمان های اصلی بهبود علائم اتیسم، که شامل رفتاردرمانی، گفتاردرمانی و کاردرمانی می باشند را می توان به صورت آنلاین پیگیری کرد.
مزیت های مداخلات آنلاین برای اتیسم
۱.زمانی که در این شیوه درمانی از مراجعه و خانواده اش گرفته می شود بسیار کمتر است.
مراجع برای دریافت خدمات مسیری را طی نمی کند در نتیجه مشکلات ناشی از آن شامل ترافیک و… وجود ندارد.
۲. در برخی موارد کودک اتیسم همکاری لازم را با درمانگر ندارد در نتیجه تاثیر تمرینات کاهش می یابد. در روش های آنلاین چون والدین تمرینات را انجام می دهند همکاری کودک مطلوب تر خواهد بود و والدین می توانند زمان هایی را برای انجام و ارائه تمارین انتخاب کنند که کودک سرحال و پر انرژی باشد.
۳. در برخی از شرایط ویژه مانند همه گیری ویروس کرونا که خانواده ها برای مراجعه به مراکز درمانی و کلینیک ها نگرانی هایی درباره سرایت ویروس و بیمار شدن خود و یا کودکشان دارند درمان آنلاین جایگزین بسیار مناسب تری خواهد بود.
۴. امکان ذخیره و ضبط جلسات آنلاین و استفاده مجدد از آن ها وجود دارد.
۵.حذف محدودیت های جغرافیایی و استفاده از درمانگران مجرب و دلخواه از هر شهر و نقطه ای از کشور.
با این وجود اولویت ها و شرایط مراجع و خانواده او مهم ترین مسئله در مقایسه و انتخاب نوع روش درمانی می باشد.هر دو نوع درمان حضوری و آنلاین با هدف بهبود وضعیت مراجع پیش می روند و هر کدام در شرایطی می تواند بهبود دهنده شرایط و وضعیت فعلی آن ها باشند.
برخی از معایب مداخلات آنلاین برای اتیسم
۱. برخی از شرکت های بیمه برای دریافت خدمات آنلاین هزینهای به مراجعان پرداخت نمی کنند.
۲. برای استفاده از خدمات درمان آنلاین حتماً باید با اینترنت و ابزارهای تکنولوژی آشنایی داشته باشید و نحوه استفاده از اپلیکیشن های تلفن همراه، ایمیل، پیامک و چت را بلد باشید.
۳. برای استفاده از درمان آنلاین شما حتما باید به اینترنت دسترسی داشته باشید.
۴.در درمان اتیسم به صورت آنلاین، بیشترین بار تکرار و تمرین روی خانواده است و بار بیشتری از مسئولیت بر دوش والدین و خانواده قرار می گیرد.
۵.گاهی خانواده نمی توانند به درستی و به دفعات لازم تمارین را با کودک انجام دهند و این مسئله باعث عدم پیشرفت کودک خواهد شد.